Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Najave
Povratak
Vincent Dubois, orguljaš katedrale Notre-Dame de Paris uz Dawida Runtza zatvara Zagrebačko glazbeno proljeće sa Zagrebačkom filharmonijom

Vincent Dubois, orguljaš katedrale Notre-Dame de Paris uz Dawida Runtza zatvara Zagrebačko glazbeno proljeće sa Zagrebačkom filharmonijom

Završni koncert Zagrebačkog glazbenog proljeća

Egmont uvertira op. 84 je djelo nadahnuto istoimenom dramom J. W. von Goethea o plemiću Egmontu koji je za slobodu svoga naroda od španjolske tiranije spreman žrtvovati čak i svoj život. Beethoven je, kao i njegov junak Egmont, plemić duha, moralan i moćan pobjednik nad svakom vrstom tiranije. Slično je nadahnuće i slavne skladateljeve treće simfonije – Eroice. Uvertira započinje snažnim akordom na koji skladatelj nadovezuje motiv sličan pompoznoj španjolskoj sarabandi, koji se u varijacijama ponavlja kroz cijelo djelo. Finale uvertire je iznimna, glazbena pobjeda duha pravde.

Raskošan i monumentalan, Koncert za orgulje Memento hrvatskog skladateljskog majstora Stjepana Šuleka, pravo je glazbeno slavljenje tri majstora orgulja. Maestro Šulek, strastveno nadahnut velikanima barokne glazbe u svom Koncertu za orgulje sugestivno citira glazbeni motiv B-A-C-H, a i sama struktura njegove skladbe vrlo je motorična, ritmična i neobarokno prepoznatljiva, zadivljujuće zvukovno raskošna od samog moćnog početka. Takav je cjelokupni opus maestra Šuleka, čuva glazbene elemente prošlih vremena i dalje ih zvukovno razvija, estetski humanizira čovjeka. Stjepan Šulek je svoje remek-djelo za orgulje, nastalo 1974. godine, posvetio još jednom hrvatskom glazbenom velikanu, orguljaškom majstoru i akademiku, profesoru Anđelku Klobučaru, koji je ovu virtuoznu skladbu praizveo u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog  24. lipnja 1975. godine uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem samog skladatelja, maestra Stjepana Šuleka.

Na završnom koncertu Zagrebačkog glazbenog proljeća ovaj će koncert uz Zagrebačku filharmoniju i šefa dirigenta Dawida Runtza, izvesti još jedan velikan, istaknut koncertni orguljaš Vincent Dubois. Dubois je poznati i nagrađivan francuski orguljaš, pedagog i solist uz vodeće svjetske orkestre. Od 2016. godine titularni je orguljaš katedrale Notre-Dame de Paris, a od 2023. godine profesor orgulja na Musikhochschule u Saarbrϋckenu.

 

Snažan i revolucionaran duh Ludwiga van Beethovena udario je uvjerljiv pečat na svaku njegovu skladbu. Tako njegovom 7. simfonijom u A-duru vlada ritam. Čitavo markantno djelo obilježeno je novim, dinamički pojačanim i ritmičkim elementima pa čak i drugi stavak - prekrasna sjetna koračnica. Po Wagneru 7. simfonija je „Apoteoza plesa“, očitovanje živosti i radosti. Djelo je skladano 1811.-1812. godine, vrlo je markantno i oduševljavajuće – kada bi mu birali podnaslov simfoniju bi mogli nazvati Proljetnom, baš u duhu Zagrebačkog glazbenog proljeća.