Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Najave
Povratak
Prvi trombonist Zagrebačke filharmonije uz maestra Evana Christa

Prvi trombonist Zagrebačke filharmonije uz maestra Evana Christa

10. svibnja prvi trombonist Zagrebačke filharmonije nastupit će uz pratnju orkestra pod ravnanjem maestra Evana Christa. O vrlo zanimljivom programu koji Vas te večeri očekuje u 19:30 u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, možete pročitati niže:

Leonard Bernstein, jedan od najslavnijih glazbenika 20. stoljeća 1944. godine skladao je mjuzikl On the town, veliku broadwaysku uspješnicu u kojoj nam vrlo duhovito govori o tri mornara obeshrabrena ratnim zbivanjima – oni stižu na odmor u New York i žele se zabaviti, odmoriti, a možda i pronaći ljubav svoga života. Skladatelj sjajno koristi mnoge evergreen – skladbe nastale u to vrijeme (poput New York – New York), kombinirajući ih s melankoličnim, a i vrlo raznolikim baletnim dijelovima. Energija i zvuci Bernsteinu toliko dragog grada odjekuju cijelom skladbom. Mjuzikl je zbog svoje glazbe, a i tematike, postigao toliki uspjeh da je 1949. godine snimljen istoimeni film sa zvijezdama toga vremena u glavnim ulogama. Na koncertu slušat ćemo tri nadahnuta i privlačna glazbena broja iz slavnog mjuzikla.

Talijanski skladatelj Nino Rota svjetski je priznat skladatelj filmske glazbe – najcjenjenija je njegova glazba za filmove Amarcord i Kum. Njegova koncertantna glazbena umjetnost i zavidna glazbena naobrazba, veliko umijeće sve je više cijenjeno. Koncert za trombon i orkestar, melodiozna je i dojmljiva skladba, u kojoj ćemo osjetiti dašak atmosfere legendarnih filmova za koje je veliki talijanski majstor skladao glazbu. Ovo zahtjevno djelo, neizostavno na trombonističkom repertoaru, kako solističkom tako i natjecateljskom, Nino Rota je posvetio Brunu Ferrariju, virtuozu koji je koncert praizveo u Milanu 1969. godine. Večerašnji solist je Mario Šincek, prvi trombonist i vođa dionice trombona Zagrebačke filharmonije, aktivan komorni glazbenik i aranžer. Snimio je pet nosača zvuka s komornim ansamblima i jedan solistički nosač zvuka. Dugogodišnji je član ansambla Cantus,  umjetnički voditelj puhačkog ansambla Ad gloriam brass, kao član kvarteta tuba XL odlazi na turneje po SAD, Aziji i Australiji. Voditelj je seminarskih radionica za puhačke instrumente i izv. prof. trombona i srodnih stručnih predmeta na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Bezvremenska ljepota Shakespearove ljubavne tragedije Romeo i Julija potaknula je Leonarda Bernsteina da radnju svog mjuzikla West side story smjesti u New York, među etnički sukobljene bande. Nakon ogromnog uspjeha mjuzikla, maestru Bernsteinu stiže poziv Njujorške filharmonije za adaptaciju mjuzikla u kraću skladbu nazvanu – Simfonijski plesovi. Djelo je svojevrsna suita najuspješnijih, odabranih dijelova mjuzikla, puna zanimljivih efekata (pucketanje prstima, policijska zviždaljka, glasan uzvik „MAMBO!“), što uz blistavu orkestraciju, veliku udaraljkašku sekciju, cool – jazz i latino motive u solo – instrumentima oduševljava publiku diljem svijeta. U ovoj skladbi čut ćemo i slavnu, dirljivu temu Maria. Simfonijske plesove praizvela je Njujorška filharmonija 1961. godine, a maestro Bernstein je posvetio skladbu Sid Raminu, svojem suradniku na ovoj skladbi i adaptaciji za ekranizaciju mjuzikla. Film, s Natalie Wood, u glavnoj ulozi, osvojio je 10 nagrada Oscar 1961. godine. Zagrebačkom filharmonijom će na ovom koncertu, nadahnutom simfonijskom filmskom glazbom i njenim autorima, ravnati maestro Evan Christ, student Harvardskog Univerziteta i Lajpciškog Glazbenog Konzervatorija, gdje je studirao dirigiranje. Ravnao je koncertima i opernim izvedbama diljem Europe i Azije, posebno zanimanje ima za filmsku glazbu.        

S početkom u 19 sati, pozivamo Vas na predkoncertni razgovor u foajeu gdje će isaknuti umjetnici podijeliti svoje ovotjedno glazbeno iskustvo s publikom i predstavnicima medija, pod vodstvom muzikologinje Jane Haluze.