Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1

Tjedan glazbe za mlade

Programi za djecu i mlade oduvijek su bili važan i pažljivo njegovan programski zadatak kojem Zagrebačka filharmonija pridaje posebnu pozornost i kojeg s velikim zadovoljstvom priprema. Približiti klasičnu glazbu mladim generacijama u modernim vremenima raznolikih glazbenih stilova, raznovrsnih događanja i raspršenih interesa postaje prije svega izazov. Zanimljivim glazbeno-scenskim i multimedijskim događanjima djeci i mladima nastoji se omogućiti potpuni audio-vizualni doživljaj – spajati umjetnosti i kombinirati elemente scenskog, dramskog, baletnog i glazbenog, a sve sa svrhom popularizacije klasične glazbe i približavanja orkestra svim uzrastima.

Dugi niz godina Zagrebačka filharmonija u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog organizirala je Tjedan glazbe za mlade u sklopu kojeg su realizirani brojni projekti: Ratovi zvijezda, Harry Potter, Gospodar prstenova, Wagner&Verdi online, Peća i vuk, Šeherezada, Slike s izložbe, Ljubav u duru i molu, Moja majka guska i mnogi drugi.

MINIMINI ciklus

Od sezone 2019./2020. Zagrebačka filharmonija pokrenula je i svoj vlastiti, posebno osmišljen ciklus za djecu, MINIMINI ciklus. Stvoriti kulturu slušanja orkestralne izvedbe, zbližiti se sa zvukom filharmonijskog orkestra, steći naviku odlazaka na koncerte klasične glazbe u koncertne dvorane, usvojiti način ponašanja (bonton) tijekom izvedbe – važni su i odgovorni postavljeni ciljevi i zadaci, ali u čije se ostvarenje sa zadovoljstvom hvataju u koštac. MINIMINI ciklus u svojoj premijernoj sezoni 2019./2020. predstavio je dva naslova: kultnu Ježevu kućicu i Božić kod Zimogroznih u režiji Petre Radin i u izvedbi orkestra Zagrebačke filharmonije.

Dan odškrinutih vrata

Kao dio aktivnosti prvenstveno namijenjenih djeci, i to od vrtićke pa sve do srednjoškolske dobi, Zagrebačka filharmonija osnovala je i Dan odškrinutih vrata. Svoja je vrata otvorila svima koji žele upoznati vrhunske glazbenike, sjesti u orkestar i osjetiti kako diše, svjedočiti kako slavni dirigenti pripremaju orkestar, prisustvovati otvorenim probama i naučiti naučiti nešto o 150 godina dugoj tradiciji orkestra.

Više informacija o projektu i o načinu prijavu za Dan odškrinutih vrata pronađite ovdje.