Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Najave
Povratak
22. ožujka Davor Reba solist uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem maestra Fačinija

22. ožujka Davor Reba solist uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem maestra Fačinija

22. ožujka 2024. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, s početkom u 19:30, Zagrebačka filharmonija održat će koncert u Crvenom ciklusu pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija. 

Na programu su Hindemithove Simfonijske metamorfoze na teme Carl Maria von Webera, Spohrov Koncert za klarinet i orkestar br. 1 u c-molu, op. 26 u kojem će se solistički predstaviti prvi klarinet Zagrebačke filharmonije, Davor Reba. Nakon pauze očekuje nas Schumannova Simfonija br. 4 u d-molu, op. 120.

Paul Hindemith je izuzetno plodan i inventivan skladatelj na svim poljima glazbenog stvaralaštva. Za razliku od svojih suvremenika ne priklanja se dodekafoniji, no usvaja slobodu atonalnosti. U čuvenim Metamorfozama tek nekoliko puta doslovno citira C. M. von Webera (npr. u prvom stavku u divnom solu prve oboe ). Skladatelju Weberove teme služe kao motiv za motoriku, improvizaciju, pa čak i antiromantičnost. U drugom stavku čujemo čak i elemente jazza kod limenih puhača. Kao bivši komorni i orkestralni glazbenik Hindemith sjajno poznaje izvedbene mogućnosti svakog instrumenta i to znanje obilato koristi kao skladatelj. Skladba je praizvedena u New Yorku 1944. godine, a kasnije je mnogim koreografima poslužila kao scenska glazba za suvremene balete.

Zagrebačkom filharmonijom ravnati će maestro Tomislav Fačini, uvaženi hrvatski dirigent, pedagog, skladatelj i aranžer. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu razvio je uspješnu karijeru u mnogim aspektima glazbene umjetnosti u domovini i diljem Europe. Trenutno je šef – dirigent zbora Hrvatske radiotelevizije, a rado je viđen gost – dirigent u ciklusima Zagrebačke filharmonije svake sezone.

Virtuozan i izražajan, Prvi koncert za klarinet i orkestar u c-molu, njemački skladatelj Louis Spohr posvetio je J. S. Hermstedtu, ponajboljem klarinetistu toga vremena. Često zajedničko koncertiranje dva glazbenika, kao i Hermstedtove sugestije dovele su do skladanja iznimnog djela koje je, zbog svoje zahtjevnosti i kompleksnosti, dovelo i do usavršavanja i promjene građe klarineta s pet tipki na čak trinaest! Umjetnici su zajednički praizveli Koncert u c – molu 1809. godine s velikim uspjehom i zanimanjem publike. Zvukovno bogat i efektan koncert večeras će izvesti Davor Reba, cijenjen hrvatski klarinetist, od 2001. godine solo – klarinetist u Zagrebačkoj filharmoniji. Nakon diplome i magisterija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavao se u Antwerpenu, a od 1997. godine stalni je član Zagrebačke filharmonije. Profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, član brojnih žirija na domaćim i međunarodnim natjecanjima, istaknut komorni glazbenik i solist uz mnoge orkestre. 2006. godine bio je predstavnik Hrvatske u „ World Philharmonic Orchestra“ u Parizu. Sutvorac je nekoliko međunarodnih projekata natjecanja i usavršavanja za mlade klarinetiste. Kao solo – klarinetist Zagrebačke filharmonije surađivao je s mnogim uvaženim glazbenicima i gostovao na vodećim pozornicama Europe, Sjeverne i Južne Amerike i Azije.

O majstorskom i upečatljivom koncertu Louisa Spohra više na https://www.hyperion-records.co.uk/dw.asp?dc=W56_67509

Četvrta simfonija Roberta Schumanna je pravi užitak za ljubitelje glazbenog romantizma. Svoju ranije skladanu simfoniju je sam Schumann revidirao 1851. godine, tada dobiva oblik koji poznamo danas. Slobodne je koncepcije, zbog međusobne povezanosti sva četiri stavka odijeljena tek skladateljevim napomenama. No, fantastična je i raznovrsnost ugođaja – od dramatike, do romance, pa do radosti i svježine virtuoznog finala. Upravo je drugi stavak simfonije, zadivljujuća Romanza, jedan od najljepših sola prve violine u glazbenoj literaturi. To je samo jedan od primjera poetičnosti i velikog skladateljskog umijeća. Schumann je lirik,ali ujedno i majstor moćnog orkestralnog zvuka zrelog njemačkog romantizma.

Pridružite nam se na predkoncertnom razgovoru, u foajeu Velike dvorane, s početkom u 19 sati. Pod vodstvom muzikologinje Jane Haluze, istaknuti ovotjedni umjetnici će podijeliti svoje glazbeno iskustvo.