Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Filnharmonija Zagrebačke filharmonije

Fil(m)harmonija

Gotovo čitavo stoljeće, iz generacije u generaciju, jedan neodoljivo simpatični lik ne silazi s filmskoga platna. Zbog njega se smijemo i plačemo, sanjarimo i strepimo. Charlie Chaplin je film i film je Charlie Chaplin, a njegov Skitnica ne samo da je jedan od najpoznatijih likova s filmskoga platna, nego je i utjelovljenje brojnih ljudskih osobina u kojima se prepoznajemo i sami.

Orkestar Zagrebačke filharmonije i maestro Krešimir Batinić odlučili su se na susret s ovim velikanom filmske umjetnosti na sasvim poseban način, izvedbama glazbe iz Chaplinovih filmova uz projekcije njegovih filmova na velikom platnu, ističući tako da je Chaplin – uz to što je bio sjajni glumac, scenarist i redatelj, bio i prvorazredni – skladatelj!

Godine 2018. Zagrebačka filharmonija pokrenula je jedinstveni EU projekt financiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. Ovaj projekt prekogranične suradnje povezao je dva partnera: Zagrebačku filharmoniju i Muzičku omladinu Novog Sada, četiri grada: Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar te dvije umjetnosti: glazbu i film.

Što je zapravo Fil(m)harmonija?

Uistinu nesvakidašnji i izrazito atraktivni projekt u kojem (veliki) filharmonijski orkestar Zagrebačke filharmonije pojačan sa šest glazbenika iz redova Muzičke omladine Novog Sada pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića izvodi glazbu iz kultnih Chaplinovih klasika Mališan i Pasji život uz projekcije filmova uživo. U sklopu projekta održane su projekcije u Novom Sadu 3., 4. i 5. rujna 2019. godine te u Iloku 9., 10. i 11. rujna. U 2020. uslijedile su izvedbe u Vukovaru 17.,18. i 19. lipnja te naposljetku Subotici 19., 20. i 21. rujna iste godine. Projekt je odmah privukao velik interes medija i javnosti, a ponajviše i velik broj posjetitelja na projekcijama čime je ispunjen i jedan od najvažnijih ciljeva i preduvjeta europskog projekta – doprinos kvaliteti života i obogaćivanje kulturnog života lokalnih zajednica.

Također, čarolijom glazbe i filma nositelji projekta Fil(m)harmonija – Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novoga Sada žele poručiti kako je umjetnost most, prostor za pokušaj suradnje i novoga početka, otvaranja novih mogućnosti i potencijala.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Više o projektu pogledajte OVDJE.


Fil(m)harmonija - slika 1


 

Vezane novosti