Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1

Gostovanja

Nastupi u prestižnim koncertnim dvoranama diljem Europe i svijeta dio su bogate biografije orkestra kojima ponosno ispisuje povijest Zagrebačke filharmonije kao najstarijeg i najvećeg hrvatskog orkestra.

Turneje su važan dio orkestralne djelatnosti, jednako kao i inozemna i tuzemna gostovanja te suradnje s drugim orkestrima i međusobne razmjene orkestara. Zagrebačka filharmonija svojim koncertnim djelovanjem i umjetničkom izvrsnošću promovira Grad Zagreb. Ona je i kulturni ambasador Hrvatske koji priča univerzalnim jezikom glazbe.

Inozemna gostovanja Zagrebačke filharmonije

Zagrebačka filharmonija nastupala je u gotovo svim zemljama Europe, u Rusiji, SAD-u, Meksiku, Japanu, Kini, Argentini, Omanu i Kuvajtu. U veljači 2016. godine Zagrebačka filharmonija nastupila je na najprestižnijoj američkoj glazbenoj adresi – njujorškom Carnegie Hallu. Početkom 2017. Zagrebačka filharmonija na svojoj prvoj kineskoj turneji održala je sedam koncerata u sedam kineskih gradova: Chongqing, Nanchang, Kunming, Liuzhou, Guilin, Wuzhou, s velikim finalom u biseru Orijenta – gradu Šangaju. U lipnju iste godine Zagrebačka filharmonija održala je turneju po Argentini i koncertima u tri argentinska grada (Buenos Aires, Rosario, Tucuman) obilježila 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa Argentine i Hrvatske.

Na poziv omanskog sultana Kabusa bin Saida al Saida, velikog poznavatelja i zaljubljenika glazbene umjetnosti, Zagrebačka filharmonija tri je puta nastupila u veličanstvenom zdanju Kraljevske operne kuće Muscat u Omanu.

U siječnju 2019. godine Zagrebačka filharmonija gostovala je u Kuwait Cityju održavši tamo tri koncerta pod ravnanjem dirigenta Dawida Jana Runtza. Impresivni kulturni centar Sheikh Jaber Al-Ahmad u gradu Kuvajtu, osim što je još jedno čuveno arhitektonsko zdanje, najveći je kulturni centar Srednjeg Istoka. Dio je to novoizgrađene kulturne četvrti s jasnim ciljem stvaranja multifunkcionalnog prostora za raznovrsna događanja iz svih područja kulture i umjetnosti te za razmjenu i produkciju ideja i znanja kroz međunarodnu suradnju.

Nakon gostovanja u dalekim prekooceanskim zemljama,  glazbeni put odveo je filharmoničare u europske glazbene centre – tri zemlje: Austrija – Njemačka – Švicarska, pet gradova: Beč – Dresden – München – Zürich – Frankfurt i pet prekrasnih gostujućih koncerata pod dirigentskim vodstvom Kristjana Järvija. Glazbene boje Zagreba i Hrvatske Zagrebačka filharmonija predstavljene su na znamenitim europskim pozornicama koje su ispisivale povijest, kako svjetske glazbe , tako i europskih gradova u kojima predstavljaju žile kucavice kulturnog života. Počevši od znamenitog bečkog Musikvereina, preko frankfurtskog Alte opera na kojoj je premijerno izvedena čuvena Carmina Burana Carla Orffa, zatim Gasteiga – sjedišta Münchenske filharmonije do akustički nadmoćnog Tonhallea u Zürichu na čijem je otvorenju 1895.g. dirigirao nitko drugi do Johannesa Brahmsa osobno.

Među recentnijim, predpandemijskim gostovanjima vrijedno je prisjetiti se koncerta kojim je obilježen početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održanog 23. siječnja 2020. godine u večičanstvenom zdanju Academie di Santa Cecilia u vječnom gradu Rimu.

Zagrebačka filharmonija na svim međunarodnim gostovanjima osobito vodi brigu da u repertoaru zastupi djela hrvatskih skladatelja (Blagoja Berse, Borisa Papandopula, Natka Devčića, Jakova Gotovca, Vatroslava Lisinskog...) te da na taj način predstavi bogatstvo hrvatske kulture, glazbe i glazbene baštine.

Domaća gostovanja Zagrebačke filharmonije

Koncerti u drugim gradovima Hrvatske također su dio njezine koncertne aktivnosti. Svjesni svoje društvene odgovornosti i važnosti kulture i kulturnih institucija u oživljavanju sredina kojima je djelatnost orkestra manje dostupna, Zagrebačka filharmonija tradicionalno, od poslijeratnog koncerta na ruševinama dvorca Eltz 1998. godine, u suradnji s Muzejom grada Vukovara, svake godine održava koncert u Vukovaru za građane tog Grada heroja. 18. rujna 2018. obilježeno je velikih dvadeset godina od prvog poslijeratnog koncerta Zagrebačke filharmonije u Vukovaru. Davne 1998. Zagrebačka filharmonija održala je prvi koncert u poslijeratnom Vukovaru. Ruševine dvorca Eltz ispred kojih je koncert održan, tada su bile simbol jednog razrušenog grada i izgubljene generacije, a glazba vapaj i nada u bolje sutra. Sutra je postalo danas, a na ruševinama je izrastao grad – još ljepši, stasitiji i ponosniji, na obali istog onog lijepog plavog Dunava koji pronosi priču o jednom gradu heroju i njegovim građanima koji su mu odahnuli novi život. Na istoj toj poljani ispred dvorca Eltz održan je koncert i dvadeset godina poslije, ali su kulise bile ljepše – boje življe, trava zelenija, ljudi nasmiješeniji. Pod ravnanjem šefa dirigenta Davida Danzmayra prigodno je izvedena Beethovenova Herojska simfonija.

Suradnja s gradom Đakovom svake godine u svibnju rezultira koncertom u sklopu Strossmayerovih dana u svečanom i sakralnom ambijentu đakovačke katedrale. Suradnja je rezultirala i dodjelom posebnog Javnog priznanja grada Đakova Zagrebačkoj filharmoniji u 2013. godini.

Zagrebačka filharmonija već je godinama dio proslave dana grada Zaprešića, a svečanim koncertom obilježila je i centralnu proslavu tristote obljetnice hrvatskog ponosa – Sinjske alke.

Redovito nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama. Koncerti Zagrebačke filharmonije s pijanistom Ivom Pogorelićem,  violončelistom Mischom Maiskim, violinistom Julianom Rachlinom ili violončelisticom Monikom Leskovar prave su glazbene poslastice rezervirane upravo za nastupe na znamenitom dubrovačkom festivalu koji već sedamdeset godina ponosito izranja iz najljepših Zidina hrvatske kulture. Zagrebačka filharmonija s ponosom se odazove pozivu Varaždinskih baroknih večeri, Majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca, festivala Dani Milka Kelemena u Slatini – kao doprinos organizaciji ovih vrijednih kulturnih manifestacija u svim dijelovima Hrvatske.

Upravo koncerti u Slavonskom Brodu, Drnišu, Čakovcu, Pazinu, Varaždinu, Zadru, Šibeniku... donose kulturne i glazbene sadržaje u sredine koje nemaju svoj orkestar, među ljude koji nemaju priliku ići na koncerte klasične glazbe ili pak moraju“ potegnuti“ na dalek  put da bi došli na koncert u Zagreb.

Novogodišnji koncerti u Salzburgu

U skladu s tradicijom svih velikih orkestara, Zagrebačka filharmonija nakon svog tradicionalnog Filharmonijskog bala, četiri je godine (2016., 2017., 2018. i 2020.) putovala u Mozartov grad, gdje je u prestižnom salzburškom Grosses Festspielhausu održavala svečane koncerte u novogodišnje jutro. Nigdje tradicija novogodišnjih koncerata i balova nije toliko jaka i sveprisutna kao u Austriji, zemlji koja je iznjedrila neke od najvećih skladatelja u čitavoj  povijesti glazbe (Mozart, Mahler, Bruckner, Haydn, Schubert, obitelj Strauss...) i u kojoj je zato standard glazbene izvrsnosti podignut za letvicu (glazbene izvrsnosti) više. Orkestru Zagrebačke filharmonije stoga je poziv da na glazbenim valovima Lijepog plavog Dunava uvede upravo salzburšku publiku u Novu godinu osobita čast i zadovoljstvo, ali i prilika da na taj način, daleko nakon vremena bečkih salona, dvorova i blještavih balova, da svoj doprinos očuvanju tradicije novogodišnjih koncerata koju su nam upravo oni ostavili.

Vezane novosti