Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1

Šef dirigent

Kao šefu dirigentu Zagrebačke filharmonije od siječnja 2021. u iduće tri sezone i glavnom dirigentu Poljske kraljevske opere od 2017., Dawidu neprestano raste međunarodni ugled zbog njegove besprijekorne i elegantne tehnike, čvrstog vladanja kompleksnim skladbama, izvanrednog osjećaja za glazbu, učinkovite komunikacije i nastupa koji ponuđuju snažne emocije.

Šef dirigent - slika 1

Njegovi dosadašnji nastupi sa Zagrebačkom filharmonijom uključuju kritički hvaljena dirigiranja izvedbama Posvećenja proljeća Igora Stravinskog i Koncerta za violončelo i orkestar u a-molu, op. 129 Roberta Schumanna. Godine 2019. bio je na turneji s Filharmonijom u Kuvajtu, a u siječnju 2020. dirigirao je koncertom održanim u Nacionalnoj akademiji Svete Cecilije u Rimu povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, koji mu je naposljetku osigurao trenutačno poziciju šefa dirigenta u ansamblu.

Ovaj poljski dirigent, koji inače živi i radi u Varšavi, svoj je debitantski dirigentski nastup imao 2016. godine ravnajući Varšavskom filharmonijom nakon što je diplomirao na Glazbenom sveučilištu Frédérica Chopina u klasi maestra Antonija Wita. U međuvremenu je kao gostujući dirigent nastupao s većinom najuglednijih poljskih orkestara na njihovo inzistiranje i stekao je reputaciju jednog od najkarizmatičnijih dirigenata novije generacije u ovom dijelu Europe.

Najistaknutija gostovanja maestra Runtza uključuju uspješni debi u Japanu s Pacifičkim festivalskim orkestrom kada je dirigirao izvedbom simfonijske pjesme Don Juan Richarda Straussa na završnom koncertu, litavsku turneju s Varšavskim simfonijskim orkestrom povodom 100. obljetnice nezavisnosti Republike Poljske na kojoj su izvođeni Koncert za gudački orkestar Grazyne Bacewicz, Koncert za violinu br. 2 Henryka Wienawskog i Simfonija br. 7 Ludwiga van Beethovena, koncert otvorenja Festivala Krzysztofa Penderckog s Varšavskom filharmonijom povodom 855. godišnjice skladateljeva rođenja i koncert s istim orkestrom na 10. festivalu La Folle, kao i nastupe s Nacionalnim simfonijskim orkestrom Poljskog radija, Orkestrom Giovanile Luigi Cherubini, Orkestrom Akademije Ludwiga van Beethovena, Krakovskim simfonijskim orkestrom i Orkestrom Poljskog radija, izmešu ostalih. Ove je godine Dawid dirigirao Poljskim simfonijskim orkestrom mladih glazbenika Sinfonia Iuventus na 25. Uskršnjem festivalu Ludwiga van Beethovena u Varšavi na čijem se repertoaru nalazila Beethovenova Uvertira Egmont, Haydnov Koncert za trubu i orkestar u Es-duru i Mozartova Simfonija br. 36 u C-duru.

Maestro Dawid Runtz debitirao je kao operni dirigent 2015. godine u izvedbi opere Orfej Dariusza Przybylskog u Varšavskoj komornoj operi. Iste je godine započeo trogodišnju suradnju s Nacionalnom operom Velikoga varšavskog kazališta, gdje je asistirao u produkcijama Mozartovih opera Titova milost i Čarobna frula, Verdijeve opere Nabucco te izvedbi baleta Oluja na glazbu Henryja Purcella, Thomasa Tallisa, Roberta Johnsona, Matthewa Lockea i Michela van der Aaa.

Maestrov aktualni angažman u Poljskoj kraljevskoj operi obuhvaća dirigiranje dvama novim produkcijama po sezoni i redovite nastupe u okviru serija koncerata Opere. Njegov tamošnji repertoar uključuje premijere opera Seviljski brijač Gioachina Rossinija, Figarov pir, Cosi fan tutte i Lažna vrtlarica Wolfganga Amadeusa Mozarta i izvedbu opere The Haunted Manor (Ukleti dvorac) Stanislawa Moniuszkog.

Među prethodna dostignuća koja su Runtzu pomogla u brušenju vlastitih dirigentskih vještina ubrajamo sudjelovanje u drugom izdanju Talijanske operne akademije Riccarda Muttija (2016.) gdje je radio na Verdijevoj operi La Traviata pod paskom samoga Riccarda Muttija kao najmlađi od četvorice pomno odabranih polaznika. Također je sudjelovao u prestižnoj majstorskoj radionici s Kraljevskim koncertnim orkestrom (Royal Concertgebouw Orchestra) u Amsterdamu koju je vodio Daniele Gatti (2017.) gdje je dirigirao izvedbom Mozartove Simfonije u g-molu br. 40, Mahlerove Simfonije br. 4 i Stravinskijeva baleta Petruška.

Maestro Runtz surađivao je s uglednim skladateljem filmske glazbe Zbigniewom Preisnerom na snimanju glazbe za filmove Valley of Shadows (redatelj Jonas Matzow Gulbrandsen, 2017.), Lian Qu 1980 (redatelj: Feng Mei, 2020.) i Man of God (redateljica Yelena Popovic, 2020.).

Godine 2018. Dawid Runtz osvojio je treću nagradu i nagradu publike na 1. Međunarodnom natjecanju dirigenata u Hong Kongu, u čijoj je završnici dirigirao izvedbama Brahmsove Simfonije u F-duru br. 3. Iste godine surađivao je s Bostonskim simfonijskim orkestrom na njihovoj audiciji za pomoćnog dirigenta. Za vrijeme boravka u SAD-u polazio je poznate majstorske radionice dirigiranja u okviru festivala glazbenog centra Tanglewood.

Ovaj poljski dirigent ujedno je dobitnik brojnih poljskih dirigentskih nagrada i stipendija, a bio je i pomoćni dirigent maestru Varšavske fiharmonije Jaceku Kaspszyku tijekom umjetničke sezone 2017./2018. kao dobitnik stipendije poljskog Ministarstva kulture i narodne baštine.

Dawid Runtz je predavač na Glazbenom sveučilištu Frédérica Chopina u Varšavi, gdje je nedavno stekao doktorat glazbene umjetnosti u području dirigiranja.

Više informacija o Dawidu Runtzu pronađite ovdje.