Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Najave
Povratak
Maestro Róbert Farkas i Hina Maeda, pobjednica Wienawsky natjecanja 10. studenog uz Zagrebačku filharmoniju

Maestro Róbert Farkas i Hina Maeda, pobjednica Wienawsky natjecanja 10. studenog uz Zagrebačku filharmoniju

Pridružite nam se na koncertu u petak 10. studenog 2023. s početkom u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog!

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije donosi nam prekrasan program: Baranovićeva baletna suita Lictarsko srce, Koncert za violinu i orkestar br. 2, op 61 Karola Szymanowskog te Prokofjevova 5. simfonija op. 100.

Skladatelj Krešimir Baranović odlično je poznavao napjeve i tradiciju Hrvatskog zagorja, a to svakako čujemo u baletu Licitarsko srce, jednom od prvih hrvatskih baleta nadahnutih folklornom tematikom. U suiti ćemo čuti najistaknutije brojeve iz baleta.

Koncert za violinu i orkestar br. 2 op. 61 posljednje je značajnije djelo Karola Szymanowskog, praizvedeno u Warszawi 1933. godine. Nadahnuto je ljepotom poljskih narodnih napjeva i vrlo je rapsodičnog ugođaja. Uz Zagrebačku filharmoniju i dirigenta Roberta Farkasa solistica na violini je mlada japanska violinistica Hina Maeda.

Hina Maeda rođena je u Osaki 2002. godine, dobitnica je prve nagrade na prestižnom Violinističkom natjecanju H. Wieniawsky u Poljskoj 2022. godine, a svira na violini Antonia Stradivarija iz 1715. godine.

Bajkovit, melodiozan i klasičan... znamen je Sergeja Prokofjeva, majstora orkestracije i instrumentacije. Takva je i njegova 5. simfonija op. 100, optimistična i vedra, no tehnički vrlo zahtjevna za sve dionice orkestra. Ovu blistavu simfoniju Zagrebačka filharmonija će izvesti pod ravnanjem maestra Roberta Farkasa, mađarskog dirigenta, dobitnika nagrade na Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Lovro von Matačić i posebne nagrade Hrvatskog društva skladatelja 2011. godine.

U foajeu Velike dvorane, s početkom u 19:00 sati, pridružite nam se na predkoncertnom razgovoru na kojem će uz voditeljicu i muzikologinju Janu Haluzu istaknuti umjetnici podijeliti svoje ovotjedno glazbeno iskustvo.