Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Najave
Povratak
23. veljače Carolin Widmann izvodi Straussov Violinski koncert

23. veljače Carolin Widmann izvodi Straussov Violinski koncert

Koncert 23. veljače u Plavom ciklusu bi svakako mogao imati podnaslov „U carstvu romantične melodioznosti“.

Antonin Dvořák  nas svojom uvertirom U carstvu prirode vodi pitomom, prekrasnom češkom prirodom i njenim zvucima. Izraziti melodičar je i mladi Richard Strauss koji, kao osamnaestogodišnjak 1882. godine, sklada svoj Koncert za violinu op. 8, velike virtuoznosti, dječačke poletnosti i gorljivog lirizma. Ovaj rijetko izvođeni, skriveni dragulj Straussova opusa čut ćemo u interpretaciji Carolin Widmann, nagrađivane njemačke koncertne violinistice, komorne glazbenice i pedagoginje koja će majstorski Straussov koncert izvesti na violini G. B. Gudagninija iz 1782. g.

U svojoj 8. simfoniji u G- duru Antonin Dvořák je u vedrom raspoloženju, optimističan i pomalo rapsodičan. Obilje melodičnih tema, ali i snažnih, moćnih glazbenih signala svakako su obilježje ovog djela. Po mnogima najljepši stavak ove spontane i čarobne simfonije je njezin „Scherzo“, pomno skladan treći stavak u kojem čujemo skladateljevu nepresušnu ljubav prema češkim plesnim motivima.

Zagrebačkom filharmonijom će na ovom koncertu ravnati Jun Märkl, njemački dirigent koji je svoje umijeće stekao u klasama slavnih dirigenata poput L. Bernsteina, S. Celibidachea i S. Ozawe. Dirigentska karijera ga vodi svim kontinentima, bavi se simfonijskom i opernom glazbom i gost-profesor dirigiranja je na „Kunitachi College of Music“ u Tokiju.