Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Novosti
Povratak
MLADI GLAZBENIK 2016. – IVAN KRPAN, klavir
01. prosinca 2016.

MLADI GLAZBENIK 2016. – IVAN KRPAN, klavir

Prestižnu nagradu Mladi glazbenik godine za nabolje glazbeničko postignuće u aktualnoj kalendarskoj godini dodjeljuju Zagrebačka filharmonija i g. Michael Markota. Na hvalevrijednu inicijativu g. Markote, velikog prijatelja i sponzora Zagrebačke filharmonije, od ove se godine, pored pobjednika, nagrađuju još dva osobito uspješna mlada hrvatska glazbenika.

Pored naslova Mladi glazbenik godine, pobjednik filharmonijskog natječaja dobiva novčanu nagradu u kunskoj protuvrijednosti iznosa od 5.000,00 € i koncertni nastup sa Zagrebačkom filharmonijom u sezoni 2017./2018.

Drugoplasiranom i trećeplasiranom kandidatu dodjeljuje se novčana nagrada u kunskoj protuvrijednosti iznosa od 2.000,00 €, odnosno 1.000,00 €.

Odluku o najboljim mladim glazbenicima godine donosi prosudbena komisija, čiji će stalni član od ove godine biti i predsjednik Umjetničkog vijeća Zagrebačke filharmonije: tu funkciju sada obnaša g. Zoltan Hornyanszky.

Pod predsjedanjem g. Zdravka Šljivca, prosudbena komisija ove je godine vijećala u sljedećem sastavu: gg. Mirko Boch, Zoltan Hornyanszky, Tedi Lušetić, gđa Valentina Fijačko Kobić i g. Zlatko Madžar.

Na vijećanju prosudbene komisije, održanom 21. prosinca 2016., nakon razmatranja umjetničkih dosega sedmero ovogodišnjih kandidata, odluke o dobitnicima svake od triju nagrada odreda su donesene jednoglasno.

Laureat ovogodišnjeg natječaja i nositelj naslova Mladi glazbenik godine 2016. je devetnaestogodišnji zagrebački pijanist Ivan Krpan.

Za svoje zapažene scenske i koncertne dosege drugu je nagradu dobila iznimno perspektivna sopranistica Tanja Ruždjak, dok je treću nagradu zaslužio izvrsni saksofonist Lovro Merčep, podjednako uvjerljiv kao solist ali i predan komorni glazbenik.

 

PIJANIST IVAN KRPAN – MLADI GLAZBENIK GODINE 2016.!

Obrazloženje prosudbene komisije:

Ivan Krpan (Zagreb, 1997.) student je četvrte godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Kao izvrstan student dobio je Dekanovu nagradu za 2014. godinu, dok mu je ove godine rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio posebno priznanje za međunarodne uspjehe.

Dosadašnje glazbeničko putovanje devetnaestogodišnjeg Ivana Krpana obilježeno je nizom nagrada osvojenih na gotovo svim hrvatskim, ali i na čak sedam važnih međunarodnih natjecanja: prva nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (Bruxelles, 2014.), prva nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Mladi virtuozi (Zagreb, 2014.), druga nagrada na Međunarodnom natjecanju mladih pijanista iz podunavskih zemalja (Ulm, 2014.), prva nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Enchedeu (Nizozemska, 2014.), četvrta nagrada na Međunarodnom natjecanju Mozart (Zhuhai, Kina, 2015.), prva nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Ettlingenu (2016.) i treća nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Frédéric Chopin (Moskva, 2016.). Ove se godine Ivan Krpan izborio za sudjelovanje na prestižnom Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni, koje će se u kolovozu 2017. održati u Bolzanu.

Nakon Nagrade Ivo Vuljević, osvojene 2015., Ivanu Krpanu zasluženo je pripao i naslov Mladi glazbenik godine 2016. Njegovo zarana perfektuirano sviračko majstorstvo i nesvakidašnja umjetnička imaginacija rezultirali su respektabilnim međunarodnim priznanjima koja devetnaestogodišnjem zagrebačkom pijanistu predskazuju veliku umjetničku budućnost.

Zlatko Madžar