Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Novosti
Povratak
MLADI GLAZBENIK 2015.: FILIP MERČEP, udaraljke
01. prosinca 2015.

MLADI GLAZBENIK 2015.: FILIP MERČEP, udaraljke

Nagrada Mladi glazbenik godine tradicionalno se uručuje na Filharmonijskom balu. Filip Merčep nije mogao biti na dodjeli pa je nagradu u njegovo ime primila njegova majka Zdenka Merčep

Članovi prosudbene komisije:

VLADIMIR KRANJČEVIĆ, dirigent i predsjednik
MIRKO BOCH, ravnatelj Zagrebačke filharmonije
DALIBOR CIKOJEVIĆ, dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu
MONIKA LESKOVAR , violončelistica Mlada glazbenica godine 1992.
ZLATKO MADŽAR, glazbeni publicist
MICHAEL MARKOTA, počasni član žirija

Svoju nagradu za mlade hrvatske glazbenike Zagrebačka filharmonija utemeljila je 1991. godine, a prvi laureat, odnosno Mladi glazbenik godine, bio je violončelist Tomislav Burić. Kroz proteklih 25 godina, ova prestižna hrvatska glazbena nagrada ispostavila se bitnim zamašnjakom u počecima profesionalnih karijera svih dosadašnjih dobitnika, koji su ubrzo postali nezaobilaznim protagonistima hrvatske glazbene scene, a mnogi od njih izgradili su i respektabilnu međunarodnu karijeru.

Na filharmonijski natječaj ove je godine prispjelo osam uvjerljivo potkrijepljenih prijava, pomno razmotrenih na zasjedanju stručnog ocjenjivačkog suda, koji je 16. prosinca, pod predsjedavanjem maestra Vladimira Kranjčevića, vijećao u sastavu:  Mirko Boch (ravnatelj Zagrebačke filharmonije), Dalibor Cikojević (dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu), violončelistica Monika Leskovar (Mlada glazbenica godine 1992.), Zlatko Madžar (glazbeni publicist) i – u svojstvu počasnog člana – g. Michael Markota.

Zbog respektabilnih ovogodišnjih postignuća gotovo svih prijavljenih kandidata, prosudbena komisija nije imala lak zadatak pri donošenju odluke kome će pripasti naslov Mladi glazbenik godine 2015., novčana nagrada u iznosu od 35.000 kuna, te čast solističkog nastupa uz orkestar Zagrebačke filharmonije. Pomno razmotrivši sve prispjele prijave, svi članovi ocjenjivačkog suda naposljetku su u unisonu izgovorili isto ime: Filip Merčep!

Obrazloženje prosudbene komisije      

Udaraljkaš Filip Merčep (Zagreb, 1991.) već je pet godina intenzivno prisutan na hrvatskim koncertnim podijima. Kao osamnaestogodišnjak otprve je zadobio naklonost publike i uvažavanje glazbenih kritičara, a k tomu još i ono što je mladom glazbeniku najvažnije – bezrezervnu podršku iskusnih glazbeničkih kolega, uglednih komornih ansambala i hrvatskih simfonijskih orkestara. Kao solist Filip nastupao je uz Simfonijski orkestar Austrijske radiotelevizije, Filharmonijski orkestar grada Novosibirska, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Puhački simfonijski orkestar OSRH-a, Varaždinski komorni orkestar, Zagrebačke soliste i Hrvatski komorni orkestar. Pored koncertiranja diljem Hrvatske (Dubrovačke ljetne igre, Muzički Biennale Zagreb, Osorske glazbene večeri…), brojne je nastupe ostvario i u inozemstvu (Austrija, Belgija, Njemačka, Francuska, Grčka, Italija, Rumunjska, Poljska, Švicarska, Slovenija, Kosovo i Turska).

Kao potpun udaraljkaš i osobito sjajan marimbist, stalni je član hrvatskog ansambla SUDAR Percussion ali i vrhunske međunarodne ekipe Marimba kvarteta, koji djeluje u Njemačkoj. Repertoarno svestrani Filip Merčep posebnu pak pozornost pridaje novim djelima hrvatskih autora, pa je tako praizveo Koncert za marimbu i gudače Water Sculpture Igora Lešnika i skladbu Plač Jeruzalema Mladena Tarbuka, a uz to je ostvario trajne snimke Koncerta za ksilofon i gudače Borisa Papandopula i još jedne Lešnikove partiture – Koncerta za udaraljke i orkestar.

Filip Merčep odrâstao je u obitelji uglednih profesionalnih glazbenika. Udaraljke je počeo učiti na Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru u razredu prof. Gorana Goršea, a ove je godine stekao naslov magistra, diplomiravši S pohvalom (Cum laude) u razredu red. prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Tijekom školovanja bio je laureatom niza hrvatskih i međunarodnih natjecanja, a osobitu pozornost međunarodne glazbene javnosti zadobio je 2010., postavši – uz svojedobno Moniku Leskovar – jedinim hrvatskim finalistom Eurovizijskog natjecanja za mlade glazbenike, i potom, osvojivši u Belgiji 2013. drugu nagradu na prestižnom marimbističkom konkursu Universal marimba competition. Godine 2011. postao je najmlađim dobitnikom diskografske Nagrade Porin za „najbolju izvedbu u domeni klasične glazbe“, a uza sve ovo što je krajnje sažeto pobrojano nisu izostale ni institucionalne potvrde umjetničke izvrsnosti Filipa Merčepa: Posebno priznanje Ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2014./2015. i Nagrada Grada Samobora.

U kalendarskoj 2015. godini Filip Merčep ostvario je u Hrvatskoj i inozemstvu pet solističkih nastupa i tri komorna koncerta, te se – kao asistent i predavač na seminaru Međunarodne marimbističke akademije Katarzyne Mycke – počeo baviti i pedagogijom.

Kako u četvrt stoljeća svog postojanja Nagrada Mladi glazbenik godine jedino nije dodijeljena 2007. godine, to je Filip Merčep 24. dobitnik ove prestižne hrvatske glazbene nagrade, koja mu se dodjeljuje – zgodnim stjecajem okolnosti – samo dva dana nakon njegova 24. rođendana. Pred ovim mladim glazbenikom od rezultata zasigurno je velika profesionalna budućnost, u kojoj je izvjesno tek jedno: svoj 25. rođendan vrsni udaraljkaš Filip proslavit će radno – zdušno se pripremajući za nastup na narednom Filharmonijskom balu.

Iskreno čestitamo!

Zlatko Madžar