Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Novosti
Povratak
ERWARTUNG (Iščekivanje) - prvi puta u punom orkestralnom sastavu
09. svibnja 2023.

ERWARTUNG (Iščekivanje) - prvi puta u punom orkestralnom sastavu

ERWARTUNG (Iščekivanje) – kultna monoopera Arnolda Schoenberga nastala 1909. godine, u Hrvatskoj se, u petak, 12. svibnja,  prvi puta izvodi u punom orkestralnom sastavu koji podrazumijeva  gotovo 100 glazbenika kojima se pridružuje, zapravo kojem parira samo jedan ženski glas – mezzosopran.

Ova čuvena ekspresionistička opera u samo jednom činu i 4 slike izniman je interpretativni izazov  i za solisticu i za orkestar, ne samo zbog svojeg atonalnog  glazbenog izričaja, već zbog neprestanih izmjena raspoloženja, mjera i tempa (npr. u samo prvih 30 taktova 1.slike, tempo se mijenja 16 puta, a mjera 9).

Skladanom na libreto Marie Pappenheim, prema autorovim riječima... Iščekivanju  je cilj usporeno predstaviti sve ono što se događa tijekom jedne sekunde maksimalnog duševnog uzbuđenja, protežući ga na pola sata... U toj pola sata dugačkoj sekundi prikazana je cijela skala osjećaja jedne Žene, koja čekajući svojeg ljubavnika na opskurnom mjestu u šumi, odjednom naslućuje da nešto nije kako treba, nakon čega slijedi šok...

Koncertna izvedba na pozornici velike dvorane KD V.Lisinskog bit će opremljena titlom na hrvatskom jeziku, te primjerenim scenskim svjetlosnim efektima.