Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Koncertni kalendar
Povratak
Petak
24.
studenoga 2023.
u 19:30
KDVL
OFF Ciklus
OFF Ciklus

TESLA VALOVI - 80. godišnjica smrti izumitelja Nikole Tesle

 

 

PRETPLATA
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
DAWID RUNTZ, dirigent
Hrvatski vokalni ansambl SV. BLAŽ
PETRA RADIN, režija

 

Program:

Franz Schubert, arr. M. Rabadan: AVE MARIA

Dubravko Palanović: TESLA, za simfonijski orkestar, muški vokalni ansambl i Teslinu zavojnicu, 1. i 2. stavak (PRAIZVEDBA)

Charles Ives: CENTRAL PARK IN THE DARK 

Johann Sebastian Bach, arr. L. Stokowski: TOKATA I FUGA u d-molu 

Franz Schubert, arr. M. Rabadan: VILINSKI KRALJ

Frano Đurović: TESLINE FREKVENCIJE, za simfonijski orkestar, vokalne soliste, Teslinu zavojnicu i elektroniku  (PRAIZVEDBA)                                          

Marin Rabadan: LET BESMRTNE LJUBAVI (PRAIZVEDBA)

Dubravko Palanović: TESLA, za simfonijski orkestar, muški vokalni ansambl i Teslinu zavojnicu , 3. stavak (PRAIZVEDBA)

Po prvi put u povijesti Zagrebačka filharmonija muzicira uz Teslinu zavojnicu

Zavojnicu kreirao za Tehnički muzej: Ivan Kožar

 

* Ne preporuča se osobama s elektrostimulatorom srca i osobama s epilepsijom.

Kako kroz glazbu obilježiti život i stvaralaštvo jednog genija? Zagrebačka filharmonija odabrala je multivarijantni ulazak u njegovu nutrinu, duhovnost, igru, odlučnost, krhkost i snagu zajedno.

Tri praizvedbe, tri renomirana skladatelja stvaraju u čast Tesli. Ovo je oda znanstveniku kroz jezik glazbe, jezik koji je Nikola Tesla jako dobro poznavao. Ljubav između znanosti i umjetnosti potvrđuje i slogan sezone Zagrebačke filharmonije, a to je – Frekvencija srca. Vrhunsku glazbu izvodi najstariji hrvatski orkestar – Zagrebačka filharmonija, pod vodstvom šefa dirigenta Dawida Runtza.

Čast je stvarati za genija čovječanstva koji nas je sve zadužio svojim pronalascima, ali i vjerom u dobro i velikodušnošću kojom nas je darivao za dobrobit čovjeka. Njegovi izumi na daljinsko upravljanje koje je patentirao baš u studenom, kada i mi obilježavamo veliku obljetnicu njegove smrti, bili su namijenjeni za povezivanje svijeta.

Odlomak iz njegove autobiografije Moji pronalasci urezuje svaku riječ u srcu jer gotovo utopijski iskreno vjeruje da će njegovi izumi doprinijeti tako željenom miru, spajati ljude koji će moći bolje komunicirati i više neće biti gladi, mržnje, bijede... Neće biti rata.

Gdje smo danas i što bi rekao naš znanstvenik? Što svatko od nas može napraviti da njegova vizija zaživi u ovim danima kad ratovi bujaju svijetom? Vjerujem puno. Jer svi imamo ulogu. Mi našu igramo onako kako najbolje znamo – kroz umjetnost.

Vjerujemo da je nama umjetnicima ostavio veliku odgovornost da se neprestano nadahnjujemo i stvaramo i tako susrećemo velikog znanstvenika, genija, u najintimnijem djelu punine – u malenosti. (Petra Radin)