Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Koncertni kalendar
Povratak
Petak
8.
prosinca 2023.
u 19:30
KDVL
CRVENI CIKLUS
CRVENI CIKLUS

HANS GRAF, dirigent

MARTINA FILJAK, klavir

Rahmanjinov / Ravel

PRETPLATA

HANS GRAF, dirigent

MARTINA FILJAK, klavir

Program:

Sergej Rahmanjinov: Stijena, simfonijska poema, op. 7

Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c-molu, op. 18

Maurice Ravel: Suite br. 1 i 2 iz baleta Daphnis i Chloé

Pijanistička virtuoznost i francuski glazbeni šarm garancija su za savršen petak uz Zagrebačku filharmoniju. Maestro Hans Graf i Martina Filjak, naša mnogostruko nagrađivana pijanistica u svijetu poznata po virtuoznosti i prirodnoj muzikalnosti, uz romantični klavirski koncert, dovest će nas do impresionizma.

 

Simfonijska poema Stijena, inspirirana stihovima M. Ljermontova, nastala je 1893. godine. Mladi Rahmanjinov izveo ju je na klaviru tada već starom Čajkovskom koji je bio ugodno iznenađen umijećem mladoga skladatelja. Umro je prije nego ju je uspio čuti orkestriranu, a Rahmanjinov ju je kasnije posvetio Nikolaju Rimski-Korsakovu. Stijena iznosi autorovo viđenje života, njegove prolaznosti, uspona i padova.

 

Njegov Koncert za klavir jedan je od najpopularnijih i pijanistički najzahtjevnijih koncerata, pjevan, melodiozan, na trenutke ritmički zanimljiv. Skladan u klasičnoj koncertnoj, trostavačnoj formi, divne, romantične i zanimljive melodike. Od praizvedbe 1901. do današnjih dana ovaj koncert glazbena je poslastica kako za solista i orkestar tako i za slušatelje.

 

Maurice Ravel bio je izvrstan poznavatelj orkestralne instrumentacije. Bio je toliko genijalan u instrumentaciji da su Slike s izložbe Musorgskoga postale poznate tek nakon što ih je Ravel instrumentirao. Njegova je značajka fluidan impresionizam, a Daphnis i Chloé, djelo nastalo 1909. godine, inspirirano staro grčkim mitom ljubavne tematike, simfonijski je homogen balet. Suite koje ćemo čuti izbor su najzanimljivijh dijelova baleta, skladno se nadovezuju jedan na drugi, a zvuče kao višestavačne simfonije. Smatraju se jednim od najljepših impresionističkih skladbi u povijesti glazbe.