Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Koncertni kalendar
Povratak
Petak
1.
prosinca 2023.
u 19:30
KDVL
PLAVI CIKLUS
PLAVI CIKLUS

DAWID RUNTZ, dirigent

DUNJA BONTEK, violina

Mozart / Łukaszewski / Penderecki

PRETPLATA

DAWID RUNTZ, dirigent

DUNJA BONTEK, violina

Program:

Krzysztof Penderecki: Tužaljka za žrtve Hirošime

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, br. 4, KV 218

Paweł Łukaszewski: Adagietto za orkestar 

Krzysztof Penderecki: Simfonija br. 2, Božićna

Tužaljka za žrtve Hirošime skladba je izvanrednog tonskog slikanja jedne od najvećih tragedija 20. stoljeća. Penderecki je sjajan poznavatelj tehničkih mogućnosti, ali i detalja o mogućnosti izvođenja glazbenih efekata na gudačkim instrumentima, stoga u ovoj skladbi 52 gudača podijeljena na skupine i podskupine u klasterima meditativno tuguju, ali se i naizmjence dramatično sudaraju u napregnutoj boli i patnji te neizmjerne tragedije. Bolan efekt skladatelj je naglasio uzlaznim i silaznim glissandima, a ti tugujući dijelovi skladbe simbolički su prekidani dinamičnim, gotovo agresivnim udaraljkaškim efektima pojedinih gudačkih sekcija.

 

Godine 1775. Wolfgang Amadeus Mozart skladao je Koncert za violinu i orkestar u D-duru, br. 4 i isprva ga posvetio samome sebi. No nakon obrade i dodavanja određenih virtuoznih detalja, koncert je namijenio Antoniu Brunettiju, njegovom nasljedniku u salzburškom dvorskom orkestru. I danas ga smatramo tehnički najzahtjevnijim od skladateljevih violinskih koncerata. Orkestar koji prati solista je u uobičajenom sastavu za razdoblje klasike, donoseći nam motive koji se u solo dionici ponavljaju na virtuozniji način. Prvi stavak ima podnaslov Vojnički zbor karaktera prve teme. Drugi stavak modulira u A-dur i lirskoga je karaktera. Treći stavak nazvan je Rondeau i ponovo se vraća D-duru – tipičan, nestašan i zaigran Mozart. Original rukopisa možemo pronaći u Krakowu.

Mozartovi violinski koncerti su obvezan repertoar na svakoj audiciji za orkestar. U većini orkestara se na audicijama traži samo prvi stavak tako da se često zapostave drugi i treći. Izuzetno sam sretna što ću ovog puta imati prilike izvesti Mozartov violinski koncert u D-duru u cijelosti jer smatram da je njegov drugi stavak među najljepšima i najintimnijima, a treći stavak je toliko poletan s puno razigranih dijaloga između solista i orkestra. Bit će mi pravi užitak podijeliti svoje viđenje ovog prekrasnog djela s dragim kolegama, maestrom Runtzom i publikom. (Dunja Bontek)

 

Paweł Łukaszewski je Adagietto za orkestar skladao 2009. godine. Skladba je kontemplativnog karaktera, bogata divnim harmonijama, daje priliku gudačkom korpusu orkestra da pokaže svoje umijeće zajedničkog muziciranja. Ponekad, tijekom skladbe, mirni karakter je ometen markantnim motivima, no skladba završava u prekrasnom smiraju.

 

Maestro Krzysztof Penderecki svoju je Drugu simfoniju skladao u zimu 1979. i 1980. godine. Nosi podnaslov Božićna jer nekoliko puta tijekom djela možemo naslutiti motiv poznate božićne skladbe Tiha noć. Praizvedena je u New Yorku 1980. godine. Sastav orkestra je vrlo velik, uključujući i cjelokupnu udaraljkašku sekciju obogaćenu celestom i glockenspielom što doprinosi svečanom i veličanstvenom ugođaju. Penderecki je dao potpuno različit pristup klasičnoj glazbi na koju smo navikli, stoga otvorite srce i maštu i prepustite se glazbi.

 

Koncert se održava uz potporu Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu.