Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Koncertni kalendar
Povratak
Subota
9.
prosinca 2023.
u 12:00
Mala dvorana KDVL
Minimini ciklus
Minimini ciklus

BOŽIĆ KOD ZIMOGROZNIH

druga izvedba

IZVAN PRETPLATE
Tekst: Petra Radin
Skladatelj: Dubravko Palanović
Dirigent: Krešimir Batinić
Redateljica: Petra Radin
Produkcija: Silvana Bakija Šimić
Pokreti i koeografija: Tihana Strmečki
Kostimografija: Sara Lovrić Caparin
Oblikovatelj svjetla: Saša Mondekar
Kostimi i rekviziti: Dunja Nemčić
Projekcije: Leonardo Losciale
Izvođači: Jan Kerekeš, Hana Hegedušić, Dražen Bratulić, Tia Mikić
Bajka o spašavanju Božića, o izlazu iz zemlje otuđenosti i povratku starih vrijednosti. Ovo je priča o promjeni srca, o malim gestama koje mijenjaju svijet.
 
Zima i Grozni likovi su koji nikako ne vole sve te pretjerane ukrase, lampiste, kičaste štandove, kobasice i germknedle. S druge strane, tu su otac i kći koji, otkada su ostali sami, ne znaju kako voditi obiteljski život i kako se ponašati, a u božićno vrijeme zajedništva to postaje osobito teško.
 
Djevojčica Maria piše pismo nepoznatom prijatelju i moli da Božić bude onakav kakav je bio prije kada je mama bila tu. Spletom okolnosti pismo završava kod kradljivca pisama - Groznoga. I tu počinje zaplet. Zima, koja skuplja poštanske marke i od njih izrađuje umjetnička djela - zid neispunjenih želja - otvara posljednje Marijino pismo i odljepljuje posljednju markicu koja se čvrsto drži za kuvertu i ne da se zalijepiti za zid. Zima i Grozni, nakon što pročitaju njezina pisma i shvate da djevojčica nema razmažene želje kao većina, već da samo želi da tata pripremi jelo kao što je to radila njezina mama i da ukrase jelku, prisjete se svog djetinjstva i raznježe. Odluče joj pomoći i kreću u avanturu spašavanja Božića.
 
U našoj priči Božić je u našem srcu, ali i u ljudskim odnosima, zajedništvu i sitnicama koje su važne karike u životu. Božić je ljubav i dobrota, mir i radost.