Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Koncertni kalendar
Povratak
Petak
15.
prosinca 2023.
u 19:30
KDVL
PLAVI CIKLUS
PLAVI CIKLUS

ELISABETH FUCHS, dirigentica

LOVRO MERČEP, saksofon

Wagner / Dešpalj / Schubert

PRETPLATA

ELISABETH FUCHS, dirigentica

LOVRO MERČEP, saksofon

Program:

Richard Wagner: Tannhäuser, uvertira operi

Pavle Dešpalj: Koncert za saksofon i gudače

Franz Schubert: Simfonija br. 9 u C-duru, D 944

Hommage našem počasnom šefu dirigentu Pavlu Dešpalju.

 

Za predložak svojoj operi uzeo je Wagner sadržaj legende iz 13. stoljeća o vitezu Tannhäuseru i drevne germanske mitove. Uvertira koja je na programu večerašnjeg koncerta skladana je nakon cijele opere, a u njoj Wagner koristi lajtmotive svih važnijih likova iz opere. To je karakteristika njegova stvaralaštva. Praizvedbom je ravnao sam skladatelj 1845. godine u Hoftheatru u Dresdenu.

 

Maestro Pavle Dešpalj, vrstan poznavatelj gudačkih instrumenata, skladao je 1963. godine Koncert za alt-saksofon i gudače. Koncert je virtuozan i izuzetno zahtjevan i za solo saksofon, ali i za gudački korpus orkestra. Prvi i treći stavak koncerta podjednako su ritmični, razigrani i virtuozni karakterom. Drugi je stavak zanimljive melodike, a posebno je pamtljiv njegov završetak kojeg autor nadahnuto prepušta solo saksofonu uz pratnju gudačkoga kvarteta.

 

Franz Schubert, skladatelj iz razdoblja ranoga romantizma, utro je put ostalim glazbenicima i autorima istog razdoblja. Među njegovim orkestralnim djelima najpoznatija je slavna Nedovršena simfonija, ali i Simfonija br. 9 zvana Velika koja ćemo danas čuti. Nažalost, skladatelj nije doživio njenu praizvedbu. Toliko je obimna i tehnički zahtjevna da su je, čak i deset godina nakon skladateljeve smrti, odbili izvesti u Parizu i Londonu. Oduševit će Vas otmjenom jednostavnošću melodije i dotada nepoznatom harmoničnom pratnjom. Ne postoje točni zapisi, ali pretpostavljamo da je praizvedena tek 1839. godine u Leipzigu, a da je izvedbom ravnao F. Mendelssohn-Bartholdy. Ova skladba i dan danas predstavlja izazov kako za dirigenta, tako i za orkestar zbog stilskih i tehničkih zahtjeva pred koje ih Schubert stavlja.