Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Koncertni kalendar
Povratak
Petak
10.
studenoga 2023.
u 19:30
KDVL
CRVENI CIKLUS
CRVENI CIKLUS

RÓBERT FARKAS, dirigent

HINA MAEDA, violina

Baranović / Szymanowski / Prokofjev

PRETPLATA

RÓBERT FARKAS, dirigent

HINA MAEDA, violina

Program:

Krešimir Baranović: Licitarsko srce, baletna suita 

Karol Szymanowski: Koncert za violinu i orkestar, op. 61

Sergej Prokofjev: Simfonija br. 5 u B-duru, op. 100

Inspirirano folklorom i napjevima Licitarsko srce Krešimira Baranovića jedno je od najvažnijih nacionalnih hrvatskih baleta. Praizvedeno je u lipnju 1924. godine u HNK u Zagrebu, a publika u domovini, ali i u inozemstvu, prepoznala je ljepotu hrvatske narodne baštine, skladno uklopljenu glazbeno i koreografski u atraktivan balet. Suita koju ćemo čuti izbor je najatraktivnijih glazbenih brojeva iz baleta.

 

Koncert za violinu i orkestar posljednje je značajnije djelo Karola Szymanowskoga. Praizveo ga je violinist Pawel Kochanski 1933. godine u Varšavi. U skladbi prepoznajemo puno utjecaja folklornih poljskih motiva. Struktura jest jednostavačna, no skadateljevim je napomenama podijeljen na četiri cjeline s kadencom nakon drugoga stavka. Zbog takve forme djelo bi se čak moglo nazvati rapsodijom za violinu i orkestar.

 

Majstor kompozicije i orkestracije Sergej Prokofjev skladao je djela goleme umjetničke vrijednosti. Svestran i duhovit, osjećajan i opor, graciozan i motoričan pisao je djela koja plijene pažnju publike. Simfonija u B-duru upravo je takva - prepoznatljive autorove harmonizacije i orkestracije. Skladana je u ljeto 1944. godine, a nezboravna je bila izvedba Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka. Uživajte i ovaj put!

 

Koncert je dio službene turneje laureata 16. međunarodnog violinističkog natjecanja Henryk Wieniawski koju organizira Društvo Henryk Wieniawski u suradnji s Nacionalnim institutom za glazbu i ples, a financira Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.