Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Novosti
Povratak
Koncert Zagrebačkih filharmoničara u Beču
27. ožujka 2019.

Koncert Zagrebačkih filharmoničara u Beču

Zagrebačka filharmonija nastavlja širiti kulturne granice i njegovati prijateljske veze između Zagreba i Beča. Hrvatska i Austrija povijesno i kulturološki oduvijek su bile povezane, a projektom „Godina kulture – Hrvatska i Austrija 2017.“, kroz niz manifestacija, i u Austriji i u Hrvatskoj, slavit će se prijateljstvo i povezanost naših zemalja. Zagrebačka filharmonija od sezone 2016./2017. ima novog šefa dirigenta, a za tu časnu funkciju izabrala je izvrsnog, mladog i karizmatičnog austrijskog dirigenta Davida Danzmayra, rođenog i odgajanog u  okruženju i „školi“ austrijske glazbene izvrsnosti, a koji je orkestru dao novi polet i usmjerenje. Zagrebačka filharmonija dosad je nekoliko puta nastupila u bečkom Musikvereinu, njezini koncerti u  novogodišnje jutro u Salzburgu postali su svojevrsna tradicija, a ove godine očekuju je nastupi u Beču i Klagenfurtu.

Koncertom Zagrebačke filharmonije koji će se održati u ponedjeljak, 27. 3. 2017. godine  u bečkom Konzerthausu (Grosser Saal) ravnat će proslavljeni kineski dirigent Muhai Tang, a kao solistica će nastupiti austrijsko-ruska pijanistica Lisa Smirnova, oboje dobri znanci Zagrebačke filharmonije.

Muhai Tang, sin uglednog kineskog filmskog redatelja,  ima veliku međunarodnu reputaciju, a karijeru je počeo još godine 1983. kada je na poziv velikog Herberta von Karajana nastupio u sezoni Berlinske filharmonije. To mu je otvorilo put do dirigentskog pulta ponajboljih europskih i svjetskih orkestara i opernih kuća.  Njegov bogati repertoar obuhvaća djela od baroka pa sve do djela suvremenih skladatelja.  Odnedavno je umjetnički ravnatelj Šangajske filharmonije, a nekoliko sezona bio je šef-dirigent Beogradske filharmonije s kojom je nastupao i u sezoni Zagrebačke filharmonije u sklopu njezina Regionalnog ciklusa.

Lisa Smirnova je globalno priznata pijanistica koja očarava slušatelje svojim izvedbama glazbe klasike i baroka. Redovito nastupa u najvećim svjetskim dvoranama kao što su Wigmore Hall u Londonu, Musikverein u Beču te Carnegie Hall, a surađuje s ponajboljim dirigentima današnjice poput Manfreda Honecka, Carlosa Kalmara, Andreya Boreyka i drugih.

Zagrebačka filharmonija će u Beču izvesti veoma zanimljiv i zahtjevan program,   Schumannov Konzertstuck i i Berliozovu veličanstvenu Fantastičnu simfoniju, a uz to,  na programu će se, kao i prilikom svakog gostovanja, naći i jedna skladba hrvatskog skladatelja; ovoga puta to je Simfonijsko kolo Jakova Gotovca čime će naši filharmoničari prenijeti dašak hrvatske kulture Beču.

Ovakva suradnja između Austrije i Hrvatske odlična je prilika da promoviramo naše kulturno bogatstvo, a nastupom Zagrebačke filharmonije moći ćemo pokazati svu našu raskoš i vrijednost u neponovljivom glazbenom doživljaju.
„Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.“projekt je u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Veleposlanstva RH u Austriji, Austrijskog kulturnog foruma te Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije.

U sklopu istog projekta u zagrebačkim Klovićevim dvorima održava se izložba „Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900.“  koja će  po prvi put  istodobno predstaviti djela zagrebačkih i bečkih protagonista secesije na području slikarstva, skulpture i arhitekture.
Zagrebačka filharmonija dat će svoj, glazbeni doprinos, spomenutom projektu slijedom dobre dosadašnje suradnje koja se nastavlja najprije koncertom u Beču 27.3., a zatim i u Klagenfurtu u jesen 2017.