Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Najave
Povratak
2. veljače Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Ivana Repušića

2. veljače Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Ivana Repušića

U petak, 2. veljače s početkom u 19:30 u Velikoj dvorani Lisinski, Zagrebačkom filharmonijom će ravnati svjetski proslavljeni hrvatski dirigent – maestro Ivan Repušić!

Na programu je Koncert za klavir i orkestar br. 3 u d-molu, op. 30 kojeg će uz pratnju orkestra izvesti Ruben Dalibaltayan te nakon pauze 4. simfonija Petra Iljiča Čajkovskog.

Sergej Rahmanjinov je skladao svoj 3. koncert za klavir i orkestar u ljeto 1909. i iste godine ga praizveo uz Njujoršku filharmoniju kao solist. Koncert su mnogi tada slavni pijanisti procijenili tehnički gotovo neizvedivim, no Rahmanjinov ga je smatrao svojim najdražim koncertom zbog prekrasnih, melodioznih tema koje (po njegovim vlastitim riječima ) „govore duši“. Skladatelj nam ovim koncertom doista daruje djelić svoje tankoćutne osobnosti i svjedočanstvo iznimnog talenta. Ovo nadahnuto djelo čut ćemo u izvedbi Rubena Dalibaltayana, armenskog pijanista sa zagrebačkom adresom, koncertnog umjetnika, pedagoga i komornog glazbenika. Umjetnički put vodio ga je od rodnog Erevana (gdje održava prvi koncertni recital već s 5 godina ), preko studija u Moskvi do brojnih natjecanja u Italiji, Armeniji, Kini i Hrvatskoj. Profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je odgojio nagrađivanu generaciju mladih hrvatskih pijanista i vrlo aktivan u promicanju armenske i hrvatske glazbene baštine. Za svoj dvostruki nosač zvuka sa cjelokupnim pijanističkim opusom Blagoja Berse odlikovan je nagradom „Vladimir Nazor“ Ministarstva kulture RH.

U umjetničkoj ostavštini ruskog skladateljskog genija Petra Iljiča Čajkovskog svakako se ističe njegova 4. simfonija u f – molu, prva u nizu njegovih simfonijskih remek – djela. Čajkovski se u doba skladanja ove simfonije nalazi u svojevrsnoj duševnoj krizi, no kao veliki umjetnik baš je takvu bol i ozdravljenje mogao pretočiti u sudbinsku, dramatsku izražajnost i zapanjujući glazbeni lirizam. Zbog svih tih elemenata skladateljeve glazbene ispovijesti mnogi ovu simfoniju nazivaju Sudbinskom.

U ovom djelu koje moćno ocrtava Čajkovskog kao čovjeka i umjetnika uživat ćemo u izvedbi pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, uvaženog hrvatskog dirigenta mlađe generacije. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Igora Gjadrova i Vjekoslava Šuteja, usavršavao kod mnogih svjetski slavnih dirigenata. Kao mlad dirigent ravnao je Zagrebačkom filharmonijom 2005. godine na turneji u Japanu. Njegova dirigentska karijera je u stalnom usponu, uz hrvatske orkestre izrazito je cijenjen u njemačkim orkestrima. Trenutno je šef – dirigent Minhenskog radijskog orkestra, a od kolovoza 2024. godine šef – dirigent Državnog orkestra u Weimaru. Uz tako iznimnu karijeru svake sezone dirigira i Zagrebačkoj filharmoniji na veliku radost orkestra i oduševljenje publike.