Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Najave
Povratak
In memoriam mestro Lovro von Matačić, 16. veljače pod ravnanjem Antoni Wita

In memoriam mestro Lovro von Matačić, 16. veljače pod ravnanjem Antoni Wita

Na koncertu koji nas očekuje u petak 16. veljače 2024. u Velikoj dvorani Lisinskog, na programu su dva blistava simfonijska djela austrijskih skladatelja, puna sreće i zadovoljstva. Simfonija br. 38 u D-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta te Brucknerova Simfonija br. 6 u A-duru.

Skladajući svoju 38. simfoniju W. A. Mozart je neopterećen životnim problemima, uživa u naklonosti praške publike i umijeću čeških glazbenika. Simfonija je izvedena 1787. godine u češkoj prijestolnici i zasluženo nosi nadimak Praška. Posebno je zanimljiv treći stavak –„Presto“, virtuozan i humorističan, u kojem je Mozart pokazao svoje najbolje skladateljske karakteristike kao i interes za polifoniju.

Bravurozno skladateljsko umijeće čut ćete i u 6. simfoniji Antona Brucknera koji svojom izuzetnom glazbom i koralnim temama doslovce gradi „katedralnu“ monumentalnost zvuka. U simfoniji se isprepliću dirljivo nježne melodije s moćnim temama u limenim puhačima kao i plesni motivi (s karakteristikama austrijskog plesa Ländlera). Ponosni smo što je jedan od najboljih tumača Brucknerovog umijeća bio veliki hrvatski umjetnik, mo. Lovro von Matačić (1899.-1985.). Svestran i slavan dirigent, bivši šef- dirigent Zagrebačke filharmonije, čuven je diljem svijeta po svojem glazbenom znanju. Njegovo ime nosi i prestižno dirigentsko natjecanje u Zagrebu.

Svake godine koncertom „In memoriam“  ZF obnavlja sjećanje na mo. von Matačića, jednog od najeminentnijih dirigenata 20. stoljeća, a ove godine koncertom će ravnati uvaženi poljski dirigent, skladatelj i pedagog Antoni Wit, rado viđen gost u Zagrebu.