Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Koncertni kalendar
Povratak
Petak
20.
listopada 2023.
u 19:30
KDVL
OFF Ciklus
OFF Ciklus

LA ZARZUELA

SILVIA SANZ TORRE, dirigentica

SARA MARTÍN CHAMORO, ples

ROKO RADOVAN, tenor

PRETPLATA

SILVIA SANZ TORRE, dirigentica

SARA MARTÍN CHAMORO, ples

ROKO RADOVAN, tenor

Program:

Simfonijska glazba spojena s plesom u koncertu posvećenom španjolskom glazbenom stvaralaštvu. Program uključuje izbor najboljih preludija i intermedija iz zarzuela praćenih elegantnim španjolskim plesom. Uz Zagrebačku filharmoniju nastupit će tenor Roko Radovan.

 

Ruperto Chapí (1851-1909)

El tambor de granaderos - Preludio

 

Reveriano Soutullo (1880-1932) - Juan Vert (1890-1931)

La leyenda del beso - Intermedio

 

Pablo Sorozábal (1897-1988)

La tabernera del puerto – Romanza de Leandro: “No puede ser”

 

Tomás Bretón (1850-1923)

La verbena de la Paloma - Preludio

 

Amadeo Vives (1871-1932)

Doña Francisquita - Fandango

 

Amadeo Vives (1871-1932)

Doña Francisquita – Romanza de Fernando: “Por el humo se sabe”

 

Ruperto Chapí (1851-1909)

La Revoltosa – Preludio

 

Federico Chueca (1846-1908)

El bateo – Preludio

 

Jacinto Guerrero (1895-1951)

El huésped del sevillano – Romanza de Juan Luis: “Fiel espada triunfadora”

 

Gerónimo Giménez (1852-1923)

La boda de Luis Alonso – Intermedio

Zarzuela je originalno španjolski dramsko-glazbeni žanr za koji se može reći da je ekvivalent francuskoj komičnoj operi ili njemačkom singspielu.

Iako njezini počeci sežu u XVII. stoljeće, zarzuela kakvu danas poznajemo doživjela je svoj procvat u drugoj polovici XIX. stoljeća zahvaljujući zamahu koji su joj dali autori kao što su Francisco Asenjo Barbieri i Emilio Arrieta, nakon kojih su uslijedili ostali veliki skladatelji Ruperto Chapí, Tomás Bretón, Federico Chueca, Manuel Fernández Caballero, Gerónimo Giménez i drugi. Vremenom se razvijala te je na koncu podijeljena na dvije podvrste: “género grande” (s dva, tri ili više činova) i "género chico” (s jednim činom i kostumbrističkom radnjom), a kako kratkoća djela nema nikakve veze s njegovom kvalitetom, iz ove kraće podvrste iznjedrile su se neke od najistaknutijih zarzuela.

Dolaskom XX. stoljeća skladatelji su se morali prilagoditi novom ukusu publike koju su više privlačile operete, revije i varijetei, pa iako interes za “género chico” počinje opadati, autori kao što su Amadeo Vives, Federico Moreno Torroba, Pablo Luna, Jacinto Guerrero, José Serrano i Pablo Sorozábal, između ostalih, ostavili su nam u naslijeđe veličanstvene zarzuele.

Ovaj koncert uključuje dobro poznate preludije, intermedije i romance iz raznih zarzuela, te remek-djela koja su prešla granice Španjolske, kao što su Doña Francisquita, La revoltosa, Luisa Fernanda ili La verbena de la Paloma. Radi se o melodijama koje su zbog svoje glazbene kvalitete, kreativnosti i inventivnosti izašle van zidova kazališta i postale dio narodnog sjećanja, baština koju ne smijemo izgubiti već je trebamo održavati živom na pozornicama.

Zbog toga je 10. listopada proglašen Svjetskim danom zarzuele na španjolski zahtjev kako bi ovaj lirski žanr konačno bio priznat kao kulturna baština čovječanstva.

 

 

SILVIA SANZ TORRE, osnivačica je i dirigentica svih glazbenih formacija Grupacije Talía u Španjolskoj (Madridski metropolitanski orkestar, Zbor Talía, Madridski orkestar mladih, Dječji orkestar Jonsui i Mini zbor Talía).

Strastvena, kreativna i neumorna glazbenica, dirigirala je preko 200 koncerata u Španjolskoj nacionalnoj koncertnoj dvorani i orkestrima u Europi, Americi, Africi i Aziji. Također je odgovorna za pedagoški i orkestralni program koji izrađuje Grupacija Talía za svoje djelovanje.

Uključena je u pedagoški rad svojih orkestara i zborova te u promidžbu važnosti glazbe, sudjelovala je u projektima kao što su “Zvukovi zemlje” u Paragvaju, tečajevima i radionicama za mlade orkestre u Hondurasu i Salvadoru, gdje je dobila priznanje Zakonodavne skupštine za svoj primjer sudjelovanja žena u prostorima koji pridonose iskorjenjivanju rodne nejednakosti.

Izabrana je na listu od TOP 100 žena liderica u Španjolskoj 2017. i 2020. g. koja predstavlja inicijativu za promicanje prisutnosti žena na svim poljima; te je nagrađena na VII. dodjeli Nagrada solidarnosti za ravnopravnost 2017. koje dodjeljuje udruga “Žene za dijalog i obrazovanje” u kategoriji “Žene koje mijenjaju svijet”.

Često je pozivana za predavačicu na raznim skupovima i članicu žirija na glazbenim natjecanjima. Članica je i jedna od osnivačica grupe “Utjecajne žena Madrida” te profesorica orkestralnog i zborskog dirigiranja na Sveučilišnoj školi scenskih umjetnosti TAI Arts.

 

 

 

SARA MARTÍN CHAMORRO, više od desetljeća bila je profesionalna plesačica u najvažnijim španjolskim flamenco i plesnim trupama.

Nakon završenog studija španjolskog plesa na Kraljevskom konzervatoriju za profesionalne plesače “Mariemma”, postaje članica Plesne trupe Miguel Ángel Berna s kojom putuje po cijeloj Španjolskoj, te stranim zemljama u kojima su izvodili predstavu Mudéjar. Nastupala je u operi La Dolores u Kraljevskom kazalištu u Madridu i u filmu Iberia Carlosa Saure.

Gotovo 8 godina plesala u trupi Aíde Gómez s kojom je išla na brojne turneje nastupajući u predstavama kao što su Carmen, Salomé, Sueños i Permíteme bailarte. Tijekom ove etape također je nastupila u dokumentarcu EXPO Shangai 2010. redatelja Bigasa Lune, a koji je koreografirala Aída Gómez.

Trenutno nastupa kao solo-plesačica u trupi Antonia Márqueza, što joj je omogućilo da svoje plesno umijeće pokaže na nekima od najvažnijih pozornica na svijetu, poput Royal Albert Halla u Londonu, gdje je nastupila u Trorogom šeširu Manuela de Falle u srpnju 2013. Bio je to prvi put da neka španjolska plesna grupa sudjeluje na prestižnom BBC Proms festivalu. S ovom trupom i predstavom Siempre Antonio sudjeluje na turnejama XVIII. izdanja Festivala Flamenco de Jerez. Tijekom svog 10-godišnjeg profesionalnog djelovanja spaja svoj plesački umjetnički rad s pedagoškim radom. Predavala je španjolski ples, te plesove flamenco i sevillanas na više akademija i plesnih škola, a to sada nastavlja činiti i u vlastitoj plesnoj školi.

 

Koncert je ostvaren uz potporu Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj.