Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
Koncertni kalendar
Povratak
Četvrtak
28.
rujna 2023.
u 10:00
Mala dvorana KDVL
Minimini ciklus
Minimini ciklus

DA SAM JA KONTESA DORA

prva izvedba

IZVAN PRETPLATE

Scenarij i režija: Petra Radin

Oblikovanje glazbe: Filip Fak

Pokret i koreografija: Branko Banković

Scenografija: Branko Lepen

Kostimografija: Sara Lovrić Caparin

Rekviziti: Dunja Niemčić

Video: Martin Šatović

Oblikovanje svjetla: Dina Marijanović

Izvođači: Marta Bratković, Martina Radin i Komorni orkestar Zagrebačke filharmonije

Njezino pismo koje je ostavila suprugu odraz je žene koja je bila ispred svojeg vremena. Osim jasne poruke o ravnopravnosti spolova, direktno se izjašnjava o slobodi bilo kakvih okvira. Riječi stvaralaštvo i sloboda vodilje su kroz ovu našu malo drugačiju predstavu za djecu.

Petra Radin

 

Kako iz praznog papira dolazimo do skladbe? Kako nastaje stvaralaštvo? To nitko ne zna. Kažu da je Dora Pejačević skladala u svojoj sjenici, a što se u njoj događalo, ostaje na našoj mašti. Ostavila nam je veliko bogatstvo glazbe, ali I poruka o slobodi, ljubavi i pravu na jednakost bez obzira na spol ili stalež. Za nju je čovjek na prvom mjestu, što je I dokazala životnim stilom, kao njegovateljica I volonterka Crvenog križa za vrijeme rata.

 

Dora je ostavila veliki trag u svakome tko je zagrebao u njezinu kreaciju i način života.

 

Mi smo odlučili pričati baš o tom stvaralaštvu – skladateljskom, ali i onom izvedbenom, jer jedno bez drugog ne može. Uz igru i slobodu, o kojima je toliko pisala gledajući s prozora svoje sjenice, uplovljavamo u skladbu Crveni karanfil, iz opusa Život cvijeća i pronalazimo dijete u sebi. Jer kada to pronađemo, možemo proniknuti u tajne nastanka jedne skladbe.

 

Violinistica Marta ulazi u dvorac Pejačević, u Našicama, koji je u obnovi, susreće djevojčicu Doru, i čuda se polako događaju. A mi vjerujemo u čuda, zar ne?