Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Koncertni kalendar
Povratak
Petak
1.
ožujka 2024.
u 19:30
KDVL
CRVENI CIKLUS
CRVENI CIKLUS

HENDRIK VESTMANN, dirigent

IWONA SOBOTKA, sopran

Tormis / Strauss / Sibelius

PRETPLATA

HENDRIK VESTMANN, dirigent

IWONA SOBOTKA, sopran

 

Program:

Veljo Tormis: Uvertira br. 2

Richard Strauss: Četiri posljednje pjesme

Jean Sibelius: Simfonija br. 3 u C-duru, op. 52

Snažnog orkestralnog zvuka, Uvertira br. 2, skladatelja Velje Tormisa donosi nam glazbeno veličanje ponosa i ljubavi prema domovini estonskog naroda. Veljo Tormis skladao je ovu dojmljivu uvertiru 1959. godine, djelo je puno moćnih i blještavih zvukova, ali i nježne, specifične melodike skladateljeve estonske domovine.

Straussove Četiri posljednje pjesme, profinjene su i sjetne, a u isto vrijeme nasmiješene... Straussove pjesme su glazbene slikovnice poezije H. Hessea i J. Eichendorffa. Bujne i meditativne glazbene dragulje uz Zagrebačku filharmoniju i maestra Vestmanna izvest će poljska sopranistica Iwona Sobotka. Dobitnica je prestižnih glazbenih nagrada, nastupa u mnogim opernim kućama i koncertno uz vodeće europske orkestre (Berlinska i Royal Filharmonija, NDR Hamburg, Wiener Syimphoniker ) i mnoge druge.

Sibeliusova Simfonija br. 3 u C-duru, op. 52, živa je igra mašte nadahnuta legendama i pejzažima njegove domovine, ali i veliko glazbeno umijeće odlike su ponosa Finske, skladatelja Jeana Sibeliusa. U njegovoj kasnoromantičnoj, 3. simfoniji izmjenjuju se živa ritmičnost, slavljenički, koralni odlomci s melankoličnim i pijevnim temama koje Sibelius sklada po uzoru na finske narodne napjeve. Djelo je izvoran skladateljev pečat o ljepoti njegove nordijske domovine i ponosu Finaca. Ovu jedinstvenu simfoniju čut ćemo, uz Zagrebačku filharmoniju, u tumačenju maestra Hendrika Vestmanna - estonskog dirigenta, dobitnika 2. nagrade na dirigentskom natjecanju Berlinske Filharmonije, čestog gosta – dirigenta u orkestrima i opernim kućama na svim kontinentima.