Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Novosti
Povratak
Napustio nas je prof. Kristijan Petrović
07. studenoga 2023.

Napustio nas je prof. Kristijan Petrović

U petak 24.11.2023. u Zagrebu, preminuo je omiljeni učitelj, violinist i glazbeni pedagog.

Diplomirao je 1963. godine u klasi prof. Marije Schön. Iste godine započinje paralelno uz rad u Zagrebačkoj filharmoniji i pedagošku djelatnost u Glazbenoj školi Blagoja Berse.

Veselje koje je našao u radu s djecom nadopunilo je oduševljenje muziciranja sa slavnim dirigentima i solistima. Njegov pedagoški entuzijazam i intezivan rad odmah je pokazao rezultate.

Prof. Petrović je znao motivirati sve svoje učenike, da daju najviše od sebe, a njihovi uspjesi ponovno su motivirali njega da traži nove metode i pristupe instrumentu. Zainteresirao je i pratio rad drugih pedagoga, proučavao razne violinističke metode  i stvorio kroz to svoju vlastitu školu.

Kao ravnatelj Glazbene škole Blagoje Bersa od 1973. do 1979. godine, organizirao je koncerte u osnovnim školama i vrtićima.

Tu radost muziciranja htio je prenijeti i djeci koja nisu išla u glazbene škole.

Od 1977. do 1997. godine odgaja studente na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i šalje u svijet čitav niz profesionalnih muzičara, pedagoga i violinskih virtuoza.

Kao pročelnik na Akademiji uveo je obavezni program za ispite-skale, jedan Mozartov koncert i Kreutzerove etude i time postavio norme visoke profesionalnosti.

U vrijeme dekanskog ,mandta zalagao se svim snagama za novu zgradu akademije te inicirao osnivanje Hrvatskog društva gudačkih pedagoga. 

2001. godine dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih pedagoga.

 

Ispraćaj dragog nam profesora bit će u srijedu 29.11.2023.godine u 13.20 sati u krematoriju na Mirogoju.

Sveta misa zadušnica služit će se istog dana u 19 sati u crkvi Majke Božje Lurdske.

https://sjecanje.vecernji.hr/prof-kristijan-petrovic/