Prijeđi na glavni sadržaj
Zagrebačka Filharmonija logo
banner 1
Koncertni kalendar
Povratak
Petak
17.
studenoga 2023.
u 19:30
KDVL
PLAVI CIKLUS
PLAVI CIKLUS

PHILIPPE BERNOLD, dirigent

NATHALIE ROZAT, piccolo flauta

YUBEEN KIM, flauta

Debussy / Ibert / Hamami / Dukas

PRETPLATA

PHILIPPE BERNOLD, dirigent

NATHALIE ROZAT, piccolo flauta

YUBEEN KIM, flauta

Program:

Claude Debussy: Preludij za poslijepodne jednog fauna, simfonijska poema

Jacques Ibert: Koncert za flautu i orkestar

Yossi Hamami: Freakollo, koncert za piccolo flautu i orkestar

Paul Dukas: Čarobnjakov učenik, simfonijska poema za orkestar

Skladba Poslijepodne jednog fauna nastala je između 1892. i 1894. godine. Inspirirana je poemom velikog francuskog pjesnika i Debussyeva prijatelja Stéphanea Mallarméa Faunovo poslijepodne. Pjesnikovu poeziju Claude Debussy je protkao i upotpunio pomalo bizarnom, ali impresivnom glazbom, profinjeno podvlačeći tok misli starog fauna dok on mašta o svojoj osvajačkoj prošlosti. Već početna tema flaute donosi u sebi pečat suzdržane senzualnosti, povremeno se javlja tijekom skladbe kao jeka. Djelo je bogato orkestrirano i instrumentirano. Iščezava u jedva čujnom pianissimu ostavljajući iza sebe zanosnu impresiju.

 

Jacques Ibert skladao je virtuozan trostavačni Koncert za flautu i orkestar manjeg sastava kao u Mozartovo vrijeme. Modernističkog je izričaja s utjecajem neobaroka, pogotovo u prvom stavku. U drugom, melodioznom stavku s čujnim utjecajem pentatonike slušamo i divan solo prve violina na koji se nadovezuje solo flauta. Treći stavak započinje razigranim akordima koji se skroz cijeli stavak izmjenjuju s nježnim cadenzama solistice. Koncert je praizveden u Parizu 1932. godine i posvećen je virtuozu na flauti, Marcelu Mayseu.

 

Uzbudljivo djelo Freakollo, skladatelja Yossi Hamamija, praizvedeno je 2010. godine u Tel Avivu. Koncert je jednostavačan, virtuozan, sa čujnom bliskoistočnom melodikom.

 

Remek-djelo Paula Dukasa simfonijska je poema Čarobnjakov učenik, skladana 1897. godine prema poemi Johanna Wolfganga von Goethea. Ovo kasnoromantično, programsko djelo skladano za veliki orkestar nosi podnaslov Scherzo. Skladba je odmah po praizvedbi bila dobro prihvaćena i redovito izvođena, no veliku svjetsku slavu stekla je 1940. godine kao dio planetarno popularnog Disneyevog animiranog filma Fantazija. Skladba je dosljedna Goetheom tekstu i vjerno prati zgode i nezgode nespretnog i tragikomičnog učenika.